Schuttersmaaltijd ter ere van 40 edities Preuvenemint

Een terugblik naar hoe het allemaal begon.

Al 40 edities lang brengen Stichting ’t Struyskommitee, restaurateurs, artiesten, sponsoren en honderden vrijwilligers de mensen samen op het Vrijthof om te ‘preuve’ voor het Goede Doel. Vanmiddag werd er stilgestaan bij deze bijzondere mijlpaal, een smakelijke schuttersmaaltijd met een knipoog naar het verleden.

Samen genieten van een Oud-Limburgse schuttersmaaltijd

De eerste openluchtmaaltijd op het Vrijthof was een Oud-Limburgse schuttersmaaltijd. In 1981 kwamen de ruim 600 leden van De Maestrichtsche DienstDoende Stadsschutterij 1815 bij elkaar en werd er toen al gegeten en gedronken voor een goed doel, namelijk nieuwe outfits voor de Stadsschutterij. Na afloop werd In den ouden Vogelstruys op een aantal ‘sjeigelkes’ (bierviltjes) het vervolg geschetst en ’t Preuvenemint, de Maastrichtse vertaling van proef-evenement, werd geboren. 

Sinds 1982 heeft ‘t Struyskommitee met haar vele vrijwilligers veertig edities georganiseerd. Voorzitter Niels Klinkhamer is ervan overtuigd dat de liefde voor Maastricht is wat ons bindt. “Goed doen voor onze stad en voor mensen die het kunnen gebruiken, is wat de organisatie drijft”. Tijdens zijn toespraak sprak hij een honderdtal aanwezige gasten toe, waaronder de huidige Burgemeester van de stad Maastricht, Wim Hillenaar. Ook de Burgemeester stond stil bij het veertig jaar lang, dag in dag uit, inzetten voor de jaarlijks geselecteerde lokale goede doelen. Bekend is, zegt Wim Hillenaar, dat gedurende de afgelopen jaren ‘t Preuvenemint meermaals nationaal en internationaal is geïmiteerd “maar imitaties zijn altijd minder dan het origineel”, aldus de Burgemeester. “Op naar volgende 10 jaar, het 50-jarig gouden jubileum”. 

Fotograaf: Laurens Bouvrie
Betaalmiddelen door de jaren heen

Na de toespraak van de voorzitter overhandigde hij aan de Burgemeester een speciale uitvoering van het eerste betaalmiddel op ’t Preuvenemint: een chocolade versie van de PreuveneMunt uit 1982, verzorgd door chocolatier DARQ Maastricht. Tijdens de eerste editie werden er twintigduizend munten gemaakt die overigens binnen twee uur allemaal in omloop waren, deze editie was toen al een succes. Een jaar later deed de PreuveneLap zijn intreden, deze werd de eerste jaren ontworpen door Guus Giro. Daarna werd dit voortgezet door jonge ontwerpers van de Kunstacademie. Op enig moment dreigde de Preuvenelap zelfs uit de roulatie genomen te worden toen deze teveel op het toen gangbare tientje leek. Vandaag de dag wordt er betaald met de PreuveneCard die de bezoekers kunnen opladen met digitale lappen. 

Fotograaf: Laurens Bouvrie
Reminiscenties: herinneringen ophalen en herbeleven 

Het muzikale trio Twips! Hip met ‘n Twist zorgde voor een passend repertoire en de gasten klapten en zongen mee, een bijzonder schouwspel. Na de smakelijke schuttersmaaltijd, richtte rasechte Maastrichtenaar Jan Janssen, zich tot de Burgemeester van onze stad en feliciteerde hem met 40 jaar jubileum en deelde ‘reminiscenties’ van de voorgaande edities. 

In het voorwoord van ‘t eerste Preuvenemint in 1982 schreef toenmalig Burgemeester Alfons Baeten: “Aon ’t sjöttersmaol vaan verleie jaor höbbe väöl lui ’n bezunder plezerege reminiscentie!” Jan Janssen vulde aan “Ik durf te zeggen dat bijna iedere Maastrichtenaar wel de ene of de andere plezierige, onuitwisbare reminiscentie heeft aan een of meerdere Preuveneminte. ’t Preuvenemint huurt bij Mestreech wie friete mèt zoervleis en sajs tot in ’t puntsje vaan de tuut!”.

Fotograaf: Laurens Bouvrie
Vaandelwacht stadschutterij 

De middag werd feestelijk afgesloten met de vaandelwacht van de Maestrichtsche DienstDoende Stadsschutterij 1815, prachtig gekleed in traditionele uniformen. Een levendig eerbetoon aan deze Zuid-Limburgse traditie en onze gemeenschap, hetgeen de toeschouwers fascineerden. 

Fotograaf: Laurens Bouvrie
Prevelemintsje

Uniek voor ‘t Preuvenemint is ook ‘t Prevelemintsje voorafgaand aan het evenement. Dit hield in dat aan ‘Onze Lieven Heer’, via de deken van Maastricht, werd gevraagd om zijn zegen te laten neerdalen op dit festijn, het weer en de goede doelen. 

De weergoden hadden de eerste twee Preuvenemintsdagen van deze editie iets beter hun best kunnen doen, maar vandaag maken ze het meer dan goed. Om 14:00 uur openden de hekken van ‘t plein en stroomden de eerste bezoekers binnen en liepen zo de zonnestralen tegemoet. Ook vandaag en morgen blijft de focus op ‘preuve en genete’. Op naar dag vier; morgen staat in het teken van familie met als traditie de Kindermiddag die van 13:30 tot 17:00 uur plaatsvindt op diverse plekken op het plein. 

Fotograaf: Cloë Notten

Sponsoren

Ontwikkeld door Hive Collective
trotse hoofdsponsor van 't Preuvenemint